alfa1

De Alfa Romeo 8C 2900 B van wijlen Prins Bernhard was één van de snelste, duurste en meest elegante auto’s van de jaren dertig en is waarschijnlijk de meest kostbare auto die Prins Bernhard ooit heeft gehad.

In die auto bezocht hij samen met prinses Juliana in mei 1940 (!) de bloemenfeesten in Noordwijk. Een groot kind met twee speeltjes: de auto en de filmcamera, waarmee hij alles vastlegde (ik zou die filmpjes nog wel eens terug willen zien).

Prins Bernhard zag de Alfa Romeo voor het eerst op de Londense autotentoonstelling van 1937. Hij nam zijn eigen exemplaar (catalogusprijs 25 duizend euro, kenteken L13) in april 1938 in ontvangst, het was een grijze auto met een aluminium carrosserie van Touring en een blauw interieur. Prins Bernhard gebruikte de auto tot de meidagen van 1940. De auto overleefde de Tweede Wereldoorlog, hoewel het motorblok gescheurd bleek te zijn. Reparaties bleken niet afdoende en de Prins verkocht de auto aan een Belgische garagehouder. Via een veiling in Londen kwam de inmiddels rood gespoten auto in Amerika terecht. Misschien dattie daar nog wel in de rondte rijdt?

alfa2