z14

Ik schreef kort geleden nog maar een stukkie over een pracht van een schilderij van Daniël Noteboom (zie boven, met dank aan Bianca). Een blik op het toenmalige Jan Kroonsplein, geschilderd in 1936. Ron attendeerde mij er op dat het beeld nauwelijks verschilt van dat, wat Max Liebermann 21 jaar eerder voor ogen had. Die schilderde dezelfde plek al in 1915:

z6

Ik vermoed dat Noteboom het schilderij van Liebermann gekend moet hebben en dattie bij zichzelf dacht: “Dat gaat ik nog eens dunnetjes over doen.” Ander verhaal, andere stijl, maar niettemin een buitengewoon geslaagd schilderij.

Eerdergenoemde Ron (die dezer dagen echt op scherp staat J ) gaf me ook nog onderstaande foto van het Jan Kroonsplein vóór de afbraak vanwege de parallelboulevard. Hetzelfde huis dat zowel Liebermann als Noteboom in het vizier had, kon zich nog tot in de Jaren Zeventig handhaven!