Op vele oude foto’s lijkt de Noordwijkse vuurtoren zwart van kleur te zijn, maar dat is schijn. In werkelijkheid was het ding opgetrokken uit oer-Hollands bruin baksteen. Maar omdat er slecht met de materialen was omgesprongen en er ook weinig zorgvuldig werd gebouwd (verkeerde voegen of iets dergelijks) ging de hele stellage werken als een vergiet en werd het er drijfnat van binnen. Vandaar een nieuwe pleisterlaag met een witte coating erop.

Herman Bieling is voor zo ver mij bekend de enige die de vuurtoren in zijn oorspronkelijke kleur heeft afgebeeld, zij het niet via een foto, maar via een – overigens prachtig – schilderij, dat in het bezit is van Museum Oud-Noordwijk.

Een bruine, bakstenen mastodont, dus. Als er nog eens ooit een stevige restauratie van de toren moet plaatsvinden, dan is het wellicht een idee om die prachtige bakstenen weer tevoorschijn te halen.