kogo1

Ik weet niet waar de letters ‘K.O.G.O.’ precies voor stonden (ik heb me nooit gerealiseerd dat het een afkorting was). Ik heb altijd gedacht dat je er kon scháátsen. Maar uit deze advertentie uit 1937 blijkt genoegzaam dat je er ook kon tannissen. Een tientje voor een heel seizoen. En als je je racket naar de gallemiezen sloeg, werd-tie in één uur gerepareerd.

De weg naar de K.O.G.O. toe werd aangegeven vanuit Noordwijk aan Zee: “Van Panhuysstraat en IJmuiderstraat volgen en dan linksaf” (de Van der Mortelstraat bestond nog niet).

kogo3

Nota Bene 1: Het blijft een beetje raadselachtig, die benaming “K.O.G.O. “ Naar verluidt (met dank voor de reacties) zou de naam een acroniem zijn van de namen van de oprichters, ‘KOelewijn’ en ‘GOol’, maar dat is helemaal niet logisch. Want in dat geval zou je het schrijven als ‘KO.GO’. Het feit dat er tussen ieder letter een puntje staat, duidt erop dat voor elke letter ook een woord of een naam moet worden ingevuld. “Klooien Op Glijdende Ondergrond” of zoiets. Dus de vraag blijft: waar stonden die letters K.O.G.O. eigenlijk voor?

Nota Bene 2: Ik kan nog net achterhalen dat de K.O.G.O. op 11 januari 1937 voor het eerst als ijsbaan in gebruik is ghenomen. En dat de baan ’s avonds vverlicht was!