marjo

Ik kom bovenstaande kaart tegen van Hotel-Pension “Marjo” aan de Rembrandtweg nummer 10. Geen spoor meer van te vinden, ook niet in mijn eigen archieven. Maar met een beetje passen en meten kom ik misschien toch nog een end.

duin

Volgens een verdwaalde kaart in een oude badgids, stond “Marjo” op de hoek van de Surinameweg en de Rembrandt eg, op de plek waar ik alleen “Kamphotel Duin en Dal” thuis kan brengen. Maar oudere foto’s van “Duin en Dal” verraden dat het vroeger een heel ander gebouw geweest moet zijn dan het latere. Veel meer het type villa/pension. Het heette toen ook al “Duin en Dal”, maar een ander gebouw heeft er – volgens weer andere foto’s – nooit gestaan op die plek.

Enige conclusie: “Duin en Dal” in zijn oervorm was “Marjo”!

Pension “Marjo” duikt ook nog op in een advertentie uit de VVV-folder van 1939:

marjo2

Ik wordt overigens nu terecht geattendeerd op het feit dat “Duin en dal” en “Marjo” niet hetelfde gebouw konen zijn, omdat beide hotels/pensions apart genoemd staan in de advertentie hierboven (dank,Jan!). Het nieuw ontstane probleem is echter prachtig opgelost door Ron (dank Ron!) met een serie foto’s die erop duidt dat “Marjo” náást “Duin en Dal” stond. Ron schrijft: “Eerst heette het Pension De Bes, toen Marjo en later de Lichtboei. In die tussentijd hebben ze nog een gedeelte gesloopt tussen Duin en Dal en de Lichtboei.” De fotoserie staat hieronder:

m1