raalteIn de Tweede Wereldoorlog werden vele kunstwerken wederrechtelijk ontvreemd door de Duitse bezetter dan wel door malafide en/of naïeve Nederlanders. Vele van deze kunstwerken kwamen niet meer terug. Onder andere werken van de schilder en tekenaar Marinus Julius van Raalte (1873-1944).

Van Raalte werkte in een stijl die aansluit bij die van de Amsterdamse Impressionisten. Hij was een studiegenoot van Piet Mondriaan. In de jaren dertig was hij betrokken bij een hulpactie voor uit Duitsland gevluchte joden; in 1943 werd hijzelf in Westerbork geïnterneerd en van daaruit overgebracht naar Bergen-BeIsen, waar hij is gestorven.

Ongeveer tegelijk met zijn arrestatie moet ook zijn atelier in Amsterdam zijn leeggehaald door verhuizer A. Puls, in opdracht van de Duitsers. Puls was een NSB-er die dit soort klussen wel vaker verrichtte. Naar verluidt was hij ook nauw betrokken bij e ontruiming van het Achterhuis van de familie Frank aan de prinsengracht in Amsterdam. Hij werd na de oorlog tot een lange gevangenisstraf veroordeeld.

Van Raalte had verschillende werken gemaakt in Noordwijk, waaronder “Duinen te Noordwijk”. Ook dat schilderij werd door Puls ‘weggemoffeld’ en kwam nooit meer in de openbaarheid terug. Waar het is gebleven, is een raadsel. Hetzelfde gaat om andere schilderijen van zijn hand met zulke titels als “Noordwijksche Duinen” en “Noordwijksche Duinen bij Zon.”

Deze en vele andere verloren gegane kunstwerken zijn nu ondergebracht op een aparte website van het Nationaal Archief. Die valt te raadplegen door alles en iedereen en geeft een aardig inkijkje wat er zo al met veel kunstwerken is gebeurd.

Van Ron krijg ik overigens twee schilderijen van Van Raalte, die waarschijnlijk ook Noordwijk betreffen en die blijkbaar niet verloren zijn gegaan:

raal_1