vrij2

Voor wie het niet weten of vergeten was: in Noordwijk bestonden tijdens de oorlog 2 (twéé) ondergrondse bladen: ‘Hilversum III’ en ‘De Vrije Cronyck’. Stevig verzet door een aantal Noordwijkers laatstgenoemd blad vol schreven en drukkerij Buijze die het eerstgenoemde blad van de persen durfde te laten rollen (het zou de voorloper worden van ‘De Zeekant’). ‘De Vrije Cronyck’ heeft al wel een lemma in de wikipedia, maar dat lemma is nog niet uitgebreid ingevuld.

Het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie heeft het allemaal geïnventariseerd. Die dappere Noordwijkers worden ook genoemd. En ook Jozef Beugelsdijk wordt genoemd, medewerker van ‘De Vrije Cronyck’, die door de Duitsers werd opgepakt en nooit meer naar Noordwijk terug zou komen. Hij stierf in het concentratiekamp Neuengamme, nota bene op 3 mei 1945. Twee dagen later verscheen onderstaand nummer van de Cronyck.

vrije