opslaan

De planen voor het zgn. Dura-complex wierpen in 1974 al hun schaduwen vooruit, maar eind jaren Zeventuig was het dan ook gedaan met dit stukje beeldbepalend Noordwijk. De Hotels Hollander en Hoek,  voortgekomen uit oer-Noordwijks ondernemerschap, sneefden en gingen in d duinzanden ten onder om plaats te maken voor een uitermate sombere kolos vol dure appartementen. Die waren voor de gemiddelde Noordwijker niet weggelegd (net zo min als gemiddelde Noordwijkers ooit een voet in Hoek of Hollander hadden gezet, maar toch).

Hollaner noch Hoek waren monumentale panden an sich (Hollander misschien meer dan Hoek). Maar ze gaven wel uitdrukking aan datgene waardoor Noordwijk groot was geworden: mooi gebouwde hotels die samen één front vormden aan de Noordboulevard. Hotels die gasten aantrokken van heinde en verre en die Noordwijk ook de nodige chic gaven.

Verloren. Wat rest is een eervolle vermeldingen van beide hotels op de Gemeentelijke-Lijst-Van-Verloren-Gegaan-Erfgoed

Zie eerdere verhalen op BLOGnoordwijk één en twee.