zaak1

Een roman uit 1994,  dat ik gemist heb: “De Zaakgelastigde” van Rik Kuethe. De beschrijving spreekt voor zich en verklaart waarom dit boek ook in BLOGnoordwijk een plaatsje verdient. De zaakgelastigde is het verhaal van de diplomaat Willem van Driel, die in het begin van de jaren tachtig op Sri Lanka (Ceylon) is gestationeerd. Het vergaat hem daar slecht totdat zijn passie wordt gewekt door een bezoek van Olivia de Silva, een tolk die op het eiland is geboren, maar nu in Noordwijk aan Zee woont. Terwijl Colombo na de eerste pogroms van de Singalezen tegen de Tamils in juli 1983 brandt, staat Van Driel voor de totale ineenstorting van zijn eigen bestaan.

Rik Kuethe was diplomaat, maar sedert 1985 vooral redacteur van Elsevier. Of hij ook in Noordwijk woont, weet ik niet, maar dat zou zo maar kunnen.