12620087

J.B. Charles, alias professor Willem Nagel woonde enige tijd in Noordwijk en als zodanig kon hij hier al vaker de revue passeren. Intrigerend blijft zijn verhaal dat hij zijn prachtige boek “Volg het Spoor terug” deels staande aan de bar van het Zeepaardje in Noordwijk geschreven had onder het toeziend oog van uitbater Jaap van Exter. Nagel was ook bevriend met de lokale kunstenaar Henny Bal. Die maakte onderstaand portret van hem in waterverf. De aquarel werd afgedrukt op de achterflap van “Volg het Spoor Terug.”

willem1

Mooie herinneringen aan Nagel. Ik volgde in mijn Leidsche tijd colleges criminologie bij hem op facultatieve basis. Niet dat ik criminoloog wilde worden, maar omdat hij een bijzondere, bij vlagen inspirerende docent was. Dirk van Arkel, ook hoogleraar in Leiden (sociale geschiedenis) en ook woonachtig in Noordwijk was ook zo’n Inspirator. Diens colleges moest ik verplicht volgen als bijvak van mijn studie Westerse Sociologie, maar dat was bepaald geen straf.

Leidse Grootheden in Noordwijk. Er waren er overigens nog veel meer (d’Ablaing, Hesseling, Verweij, Blok en Kalff, om er maar een paar te noemen).