duyster2

De kaart ging in 1920 toe aan ene familie Ing. V. Nowak in de Währingerstrasse 132a te Wenen “Duitsch-Oostenrijk”. (er waren blijkbaar in 1920 nog andere Oostenrijken). Een beetje gegoogel levert het adres op van de firma Novak (met een ‘v’), die vandaag de dag in diezelfde Währingerstrasse een handel in koffers en tassen bestiert, zij het op nummer 51. Of het dezelfde familie Nowak/Novak betreft weten we niet. De huisnummers zijn na de oorlog misschien omgenummerd.

De kaart was afkomstig van mevrouw Duyster, de vrouw van drogist Duyster aan de Voorstraat in Noordwijk. Zij schrijft:

Nu lieve familie, ik schrijf U allen nog eens en meld mij de verjaardag eens. Hoe is het met grootmama? Groet haar van mij. Paula kan je nog Hollands lezen? Wil s.v.p. het pakje Heer Blaauw medegeven. Vele groeten, mevr. Duyster, Voorstraat 57, Noordwijk.

Deze mevrouw Duyster – Hendrika Dersjant (1883-1931) was waarschijnlijk de eerste vrouw van drogist Gerard Duyster, die ook nog een winkel had op Noordwijk aan Zee (“De Punt”). Hendrika was geboren in Rotterdam, maar haar moeder had een nogal ‘Duitsch-Oostenrijks’  klinkende naam, namelijk ‘Lantzendörfer’, dus misschien zit daar de link met Wenen.

Een hoop gepuzzel rond één kaartje dat ik vind op internet, maar toch: achter zo’n kaartje gaan waarschijnlijk hele werelden en tijden schuil.