Op 7 juli 1954 vond in Noordwijk een historisch moment plaats toen de Tour de France door het dorp trok. De Tour startte dat jaar in Amsterdam en de eerste etappe liep via Halfweg, Heemstede, Noordwijkerhout en Noordwijk richting Rotterdam en vervolgens naar België. De Noordwijkse wielerfans werden getrakteerd op en prachtige doorkomst op de Noordboulevard, voorafgegaan door een bonte stoet reclame-auto’s (de reclamekaravaan bestond toen ook al). De Leidsche Courant was scheutig met de foto’s.

De Franse regionaal Roger Hassenforder won ‘met verwrongen kaken’  – aldus de Leidsche Courant – de premiesprint op de boulevard. Zijn Franse kompaan Georges Gilles werd tweede. Het is niet bekend hoe het Hassenforder verder in die ronde verging. Zelfs de waanzinnig complete en onvergankelijke wielersite coureurlocale geeft daarover geen uitsluitsel (waarom niet Rob?). Diezelfde site meldt wel dat Hassenforder later nog wel etappes won in de Ronde van Frankrijk (in 1956 zelfs 4 (!)etappes en ook in de Vuelta. En we weten uit eigen bron dat Hassenforder later een restaurantje begon in de Vogezen, waar hij soms nog wel met een traan in de ogen terug dacht aan die fameuze overwinning op de Noordwijkse boulevard.

hasse1

Er is trouwens een filmpje van deze etappe, waarop de doorkomst in Noordwijk kort voorbij komt: