Geen Ted X, maar Ted J: oud wethouder van Noordwijk en oud-gedeputeerde van Zuid-Holland Ted Jansen heeft een kleurrijke en eerbiedwaardige loopbaan achter de rug. Hij kreeg allerhande koninklijke lintjes als beloning, ongetwijfeld terecht. Maar zijn mooiste beloning moet toch wel het ‘Ted Jansenplein’ zijn geweest, een rotonde in de A57 nabij Goedereede op de Zuid-Hollandse eilanden.

Ik weet niet van veel Noordwijkers of dat er ooit een straat of plein naar hen vernoemd is (buiten Noordwijk). De Van Alkemadestraat in Rotterdam is er wel eentje, en de 1e en de 2e De Riemerstraat in Den Haag. De Douzastraat in Leiden en op Scheveningen. Maar verders?

Nota Bene

We tellen voor het gemak Albert Verwey (of Verweij) en Henriëtte Roland Holst-Van der Schalk maar even niet mee. Die twee hebben hun plek in de Nederlandse straatnaamgeving wel redelijk gevonden. Ter illustratie: 

  •  Albert Verweijstraten in Leiden, Hazerswoude, Wormerveer, Winschoten, Breda en Spijkenisse. Albert Verweystraat (dus met een y in plaats van een ij)  in Voorburg, Rotterdam en Alphen aan de Rijn. Albert Verweylanen in Haarlem, Driehuis, Delft en Uithoorn. Een Albert Verweijlaan (dus nu weer met een ij)  in Hillegom.
  • Henriëtte Roland Holststraten, -wegen, -pleinen en –dreven zijn er ook in tal van variaties, vaak overigens samenvallend met de plaatsen waar ook Verweij zijn stekkie kreeg (veel steden en dorpen kennen literaire buurten).