Leo Klein von Diepold is hier al een paar keer langsgefietst met zijn leven en werken. Dit schilderij kende ik al wel van hem, maar ik had me niet gerealiseerd dat het Noordwijk zou kunnen zijn. Toch is er een verkoper op marktplaats.nl, die zulks suggereert. “Hoogstwaarschijnlijk zicht op het Oude Huis Offem”, maar dat zie ik er niet van af. Er is overigens wel een ander schilderij van Klein von Diepold van Huize Offem, dat kwam al eerder langs.

In de beschrijving van dit kavel zijn de volgende gegevens opgenomen (naast de tekst van een eerder blog van ondergetekende, maar dat is ook niet erg).

  • Groot olie op doek-werk (87 x 72 cm.) en vervolgens in een koperkleurige houten lijst (99 x 85 cm.). Rechtsonder gesigneerd “Leo Klein-Diepold”. Datering in of voor 1910 obv onderstaande gegevens.
  • “Herenhuis achter bloeiende kastanjebomen”, Leo Klein (von) Diepold (1865-1944).
  • Hoogstwaarschijnlijk: Zicht op het “Oude Huize Offem”  te Noorwijk.
  • Veilingwaarde € 1500 – € 3000.
  • Blijkens de catalogus (documentatie aanwezig) voor het eerst geëxposeerd 1910; “Klein-Diepold, Leo, Noordwijk aan Zee (Holland) nr. 145 Blühende Kastanien*” – en te koop gestaan – op de 20ste Austellung der Berliner Secession Dezember 1910 ins Austellungshaus, Kurfürstendamm 208-209, Berlin. En op de 22ste Tentoonstelling ter zelfder plekke 1911.
  • Klein-Diepold wordt in de gids vermeld als Mahler en lid van de Berliner Sezession (waarvan ook zijn vriend Max Liebermann lid was) en tentoongesteld temidden van werken van Van Gogh, Cézanne, van Dongen en Renoir. In 1933 heeft de Gestapo eind gemaakt aan deze officiële Berlijnse Kunstbeweging.
  • Zowel de titel van het werk “Blühenden Kastanien”, de naam van de kunstenaar, het kavelnummer 145, – alles met potlood door de kunstenaar ingeschreven -, áls de maker van het spieraam en het doek “(gestempeld) Leopold Hess, Berlin” (overigens ook als advertentie in de catalogus) zijn aan de achterzijde van het werk terug te vinden.
  • Leo Klein Diepold 1865-1944; “Blühende Kastanien” Noordwijk