Karl_Scheffler

De Duitse kunstcriticus Karl Scheffler (1869-1951) is in Duitsland vooral bekend geworden vanwege zijn haat-liefde-houding tot Berlijn. Maar er was ook iets anders met de man. Hij was ook een enthousiast volger van de Berliner Sezession, een in 1898 in Berlijn opgerichte vereniging van kunstenaars die een nieuw publiek wilden bereiken. De Sezession had een eigen tentoonstellingsruimte en een eigen galerie: die van Paul Cassirer. Max Liebermann maakte actief deel uit van de Berliner Sezession.

Paul Cassirer was vaak in Noordwijk te vinden (hij had een huis aan de latere boulevard) en Max Liebermann was zo onderhand Noordwijker met de Noordwijkers. Het was misschien daarom dat Karl Scheffler ook Noordwijk had leren kennen, want zijn relaties met Liebrermann en Cassirer waren intensief. Hoe dan ook. Hij had de duinen bij Noordwijk ontdekt en hij schreef er over:

Niets kan een diepere indruk maken dan wanneer men een plekje op een hoogte in het duingebergte kiest [….] en dan daar beneden het prachtige parkachtige land achter de duinen met het vlakke vruchtbare poldergebied en in de verte Haarlem, Leiden of Amsterdam ziet liggen, en om zich heen het zanderige, heideachtige , van de wereld afgezonderde duinenland, waarin nauwelijks een teken van menselijke activiteit zichtbaar wordt, en daarachter tot slot de zee met zijn ruwe geweld. In één blik omvat men tegenstellingen die als in een kunstwerk bij elkaar komen.(geciteerd in Auke van der Woud: “De Nieuwe Mens, de culturele revolutie in Nederland rond 1900.”)