bv

Ik word via “Je bent een echte Noortukker” geattendeerd op het bestaan van een wandelroute in Noordwijk, die ooit geïnitieerd is door Space Expo. Een wandelroute langs planeten. Het persbericht dateert van 4 juli 2000:

De permanente ruimtevaarttentoonstelling Space Expo wil in Noordwijk een wandelroute langs planeten creëren. Op het terrein van Space Expo en in Noordwijk worden planeten op schaal neergezet. De planetenwandeling van ongeveer 10 kilometer duurt zo’n twee uur. Belangstellenden kunnen die volgen aan de hand van een gids of een informatieboekje. Space Expo verwacht de route volgend jaar te kunnen openen. Volgens de plannen moet de planeet Pluto bij de vuurtoren van Noordwijk komen, Uranus op het Coepelduin en Saturnus bij de Willem van den Bergh. Op het terrein van Space Expo zelf verrijzen schaalmodellen van de zon, Mercurius, Venus en de aarde. Doordat de planeten op schaal worden gemaakt, wordt de zon een meter in doorsnee en Pluto anderhalve millimeter. De wandelaars zullen dus flink naar Pluto moeten zoeken.

Nu verschijnen er foto’s op de site van twee van die ‘planeten’: Pluto bij de vuurtoren en Uranus bij Hof van Holland. Beide bordjes verkeren in een kennelijke staat van oxydatie, dus verondersteld mag worden dat er van de wandelroute ook niet veel meer over is. Het is zelfs de vraag of de andere planeten überhaupt nog terug te vinden zijn. Erregens in het durrep.

Zijn er nog foto’s van andere plekken?

Intussen krijg ik nog een foto aangeleverd van ‘Mars’, zich bevindende op het terrein van Space Expo (denk ik). Met dank aan Toos en Ruud!

Ruud geeft ook nog een overzicht van de plekken waar alle ‘planeten’ zich bevinden, of liever bevonden, want de meesten zijn blijkbaar weg:

Planetenroute

  • De wandelroute liep van de Vuurtoren over beide boulevards naar de Coepelduinen. Door de duinen naar ’s Heeren Loo en via Space Expo naar ESTEC.
  • De fietsroute maakte een omweg door Noordwijk binnen en ging vanaf de Vuurtoren door de Schoolstraat, Nieuwe Zeeweg en Raadhuisstraat naar de Voorstraat. Dan via, via naar de Boerhaaveweg, waar de wandelroute verder gevolgd werd.

Planeten

1 Pluto , bordje aan de Vuurtoren

2 Neptunus, bordje bij Hof van Holland. De fietsroute

3 Uranus, de Coepelduinen

4 Saturnus, ’s Heeren Loo

5 Jupiter, ESA/ESTEC

6 Mars, voor het hek van ESA/ESTEC

7 Aarde, 8 Venus, 9 Mercurius en de Zon op het terrein van Space Expo.

1, 2 en 6 bestaan nog. De andere planeten zijn – helaas – verdwenen.

Toos heeft – veel later – nog de routebeschrijving gevonden van deze planeten-wandeltocht:

plan1