brunswiga1

Pension Brunswiga werd in 1907 in exploitatie genomen door ene Jan Bos uit Zandvoort, die aldaar een zelfde soort gelegenheid onder dezelfde naam had gerund. Het pension bestond eigenlijk uit drie panden, getooid met de namen Adriana, Carolina en Magdalena. Het is niet helemaal duidelijk wat Bos en zijn gezin naar Noordwijk bracht en ook niet waar die naam “Brunswiga” vandaan komt. Moet een afgeleide zijn geweest van ‘Braunschweig’, een stadje in Midden-Duitsland. Bos doopte tenminste de bijbehorende stalhouderij wel met de naam ‘Braunschweig’ (blauwomlijnde kader). De stalhouderij behelsde overigens volgens een reclameboodschap van Jan uit die jaren “Garage voor automobielen, pension en stalling voor equipage’s en rijpaarden”.

brunswiga-voor

Jan overleed kort na de Noordwijkse overname in 1908. Zijn vrouw verkocht de hele zaak terstond aan ene Van der Meer, maar welke weet ik niet (het zijn er zo veel in Noordwijk). Van mijn tijd herinner ik me op deze plek Restaurant Victoria, Van der Voort, de Fruithandel Koelewijn, de IJzerhandel van Moerkerk en de sigarenzaak van Lamens. En er zat volgens mij ooit een Chinees. Ik kan uit mijn hoofd niet opdreunen wat er nu allemaal nog zit.

Overigens staat ook dat bord hier weer (oranje omkaderd) op de foto dat mij al langere tijd mateloos intrigeert. Waar diende het voor? Wat stond er op? De foto hieronder – uitvergroot – laat niet veel meer lezen dan het begin: “Het is verbooden….”. Maar wat er ‘verbooden’ is, daar ben ik nog steeds niet achter.

see