Petroleumboer-Siem-van-den-Haak-Cor-van-Duijn

Petroleum is een samengesteld woord uit het Latijn: petra (= steen) en oleum (= olie). Letterlijk vertaald dus steenolie of aardolie. Maar in sommige delen van dit land en in sommige tijden sprak men ook van ‘pete-rolie’. Enfin. De petroleumboer die bij ons aan de deur kwam was zich van al dat Latijn niet bewust. Het was niet dezelfde petroleumboer als deze Siem van den Haak. Van den Haak had zijn domein en zijn klantenkring in Noordwijk aan Zee, in Binnen was het – geloof ik – ene Bierman, die de petroleumkannen vulde. Bruin-manchester pak hattie aan. De peut werd bij ons gebruikt in petroleumstellen, waarop in de schuur vis gebakken werd. Een oud-tante had nooit op gas of electriciteit leren koken: die had in de keuken een hele batterij petroleumstellen staan, die walmden dat het een lieve lust was. Bierman kwam er graag aan huis.esso-petroleum-blik