frans

In het verleden is hier – heel vluchtig – Frans de Munck wel eens voorbij gekomen, de legendarische doelman, ijdeltuit en ook nog trainer. Frans de Munck (1922-2010) stond 31x onder de lat bij het Nederlands Elftal. Dat was veel te weinig, maar hij werd aanvankelijk nooit  gevraagd vanwege zijn status als betaald voetballer in Duitsland, iets waartegenover de KNVB  nogal afkerige reflexen vertoonde. De Munck werd ook wel de Zwarte Panter genoemd, vanwege zijn donkere haardos (altijd met veel vet in de plooi), donkere kleding en katachtige reddingen. Een spectaculaire keeper met een uitstraling van hier tot gunder, charismatisch in alle opzichten, kortom, wel wat anders dan een Van der Sar of Cillessen. Hij maakte als clubkeeper vooral furore bij FC Köln in Duitsland en bij DOS, waarmee hij in 1958 kampioen van Nederland werd. Later werd hij nog trainer van o.a. Vitesse in Arnhem en van Club Brugge (waarmee hij de Belgische beker won). Intussen was hij in zijn carrière wel aanbiedingen misgelopen van Barcelona en van Ajax.

De Munck was een Legend of his Time en niet alleen vanwege zijn spektakel in de 16 meter. Hij was een knappe man, die zich graag de aandacht liet welgevallen van  vrouwelijk schoon. Veel vrouwen gingen alleen voor hem naar het stadion. Hij was wat dat betreft ondernemend genoeg overigens: toen Hollywood-ster Jayne Mansfield de aftrap moest verrichten voor de kampioenswedstrijd tussen Sparta en DOS in 1957 schroomde Frans niet om haar voor de wedstrijd “vol op de bek te zoenen” (Ad van Liempt). Sparta-aanvoerder Rinus Terlouw kreeg ook een kus van Mansfield. Als gevolg daarvan moet hij volgens Jules Deelder in coma  zijn geraakt, waardoor Sparta verloor met 7-1.

Enfin. Als ik alles geweten had, had ik Frans de Munck graag nog gesproken indertijd over zijn vakanties in Noordwijk. Want zoveel is duidelijk: Frans kwam regelmatig in Noordwijk op vakantie met het hele gezin, lang voordat ook maar enig betaald voetballer zich in Noordwijk waagde (nu komen ze te vaak en is de sjeu er zowel bij de voetballers als bij de Noordwijkse fans wel van af). Probleem is dat de informatie over Frans-in-Noordwijk volstrekt versnipperd is en aan elkaar hangt van losse mededelingen of herinneringen. Ik zou bij tijd van leven het verhaal wel eens compleet willen maken en daartoe is de vraag aan de lezer wat hij of zij nog weet van die vakanties van De Munck, of hij of zij daarvan ook nog foto’s heeft en mooie verhalen.

Wat ik bij elkaar gesprokkeld heb is dit:munck

  • Op donderdag 15 augustus 1963 – Maria Hemelvaart – speelde de vv Noordwijk een vriendschappelijke wedstrijd tegen Ajax. Doelman Jaap van der Niet van Noordwijk was geblesseerd en een volwaardige stand-in kon blijkbaar niet geregeld worden, want uiteindelijk stond ene Boomgaard onder de lat bij Noordwijk, nota bene de reserve-keeper van Ajax! De vv Noordwijk had nog moeite gedaan om Frans de Munck onder de lat te krijgen, die blijkbaar in Noordwijk bivakkeerde. Frans de Munck wilde wel meedoen met Noordwijk, maar hij vroeg volgens het Leidsch Dagblad veuls te veul geld. Hoeveul is niet bekend, maar wat mij betreft was het altijd te weinig geweest, als de Panter maar ooit de grassprieten aan de Van Panhuys met zijn noppen had gestreeld.
  • Ik citeerde Willem Nagel (J.B. Charles) die ooit schreef: Ik zelf heb Volg het Spoor Terug grotendeels in de kroeg geschreven, een deel in In de Vergulde Turk in Leiden, het merendeel staande aan de bar van het Zeepaardje van Jaap Exter in Noordwijk. In de tijd dat ik dat boek schreef was Frans de Munck een beroemde voetbalkeeper. Het toeval wilde dat Exter hem ooit op het strand van Noordwijk getraind had. Een portret uit de krant van keeper De Munck hing in de bar. Ik kreeg een literaire prijs en mijn foto uit de krant kwam daarna naast De Munck te hangen, want: ‘Verrek, dat is de man die dáár op dezelfde plaats altijd de hele avond stond te schrijven. Maar hij heet anders dan eronder staat,’ zei Jaap Exter volgens de kroeggenoten onder het ophangen van mijn foto. 
  • Klaas suggereert dat er de  Dames De Munck waren, zusters van Frans, die een boetiek zouden hebben gedreven aan De Grent of aan het Palaceplein. De dames zouden de Villa Alcor in De Zuid hebben bewoond, waar Frans en zijn gezin dan ook wel verbleef.
  • Maar dat is dan weer in tegenspraak met het verhaal dat Rob Baars vertelde over de aanwezigheid van de familie De Munck in een zomerhuisje in de Irenestraat (waar Rob een relatie aanknoopte met de dochter van Frans, zonder zich te realiseren wie Frans wás!).
  • En er zijn verschillende getuigenissen dat De Munck met zijn famielje vaak in het Oranjebad zat bij Piet de Vijzel of in één van de linnen tenten van de firma Meeuwenoord op het strand.
  • En dan is er tenslotte ook nog het verhaal over de vermeende vriendschap tussen snelwandelaar Arie Smeltink uit Noordwijk en Frans de Munck, maar ook hier is het apocriefe gehalte groot.

Probeer er een verhaal van te maken. Please help!