kempner

Lange tijd geleden vroeg ik mij af waar toch in hemelsnaam de zgn. Villa Kempner had gestaan aan de Zuidboulevard. Gebouwd in opdracht van de Duitse zakenman Kempner, die in Noordwijk zijn vakantiehuis vond. De Kempners waren sowieso verliefd op Holland getuige de memoires van een hunner nazaten. Zij waren bevriend met het echtpaar Dan en Kikkie Delprat in Amsterdam (die overigens na de oorlog weigerden om nog langer Duits te spreken met hun vrienden). Kikkie Delprat was de dochter van de schilder Jan Veth. Die maakte verschillende portretstudies van de Kempners, waarvan er tenminste één zich bevindt in het Rijksmuseum in Amsterdam, zij het niet in de eregalerij (de enige resterende plek daar is gereserveerd voor de directeur van het Rijks zelve, vermoed ik J ).

De schilder Jan Veth en de architect Karel (K.P.C.) De Bazel kenden elkaar goed vanuit Bussum, waar ze allebei woonden. De Bazel verbouwde het huis van Veth daar en Veth – op zijn beurt – maakte een mooie portretstudie van De Bazel (ook al terecht gekomen in de archieven van het Rijks). En zo kwam het waarschijnlijk dat De Bazel de architect werd van het nieuw te bouwen optrekje van de Kempners in Noordwijk aan Zee. Veth kende de plek goed uit zijn contacten met Albert Verwey, misschien adviseerde hij de Kempners niet alleen over een goede architect, maar ook over de plaats van hun nieuwe huis.

Man met smaak.

Wat rest is de vraag: waar stond die Villa Kempner dan? Het punt is dat de villa er altijd al gestaan had: De Villa Kempner was dezelfde als de Villa Wave Guide, die hier onlangs nog voorbij kwam als een spionnennest van de eerste orde.