zomerhuis hesseling

Lang op zoek geweest naar dat ene overgebleven Berlage-bouwsel in Noordwijk, dat ik nog niet in kaart (en beeld) gevangen had. Maar hier is-tie dan: “Zomerhuis-Hesseling”, zoals het in de Nederlandse architectuurgeschiedenis te boek staat. Het werd gebouwd in 1902 in opdracht van de Leidse classicus en taalkundige D.C. Hesseling (die o.a. de studie “Het Negerhollandsch op de Deensche Antillen” publiceerde). Resteert alleen nog de vraag wáár het gebouwd is, want ik zou de plek niet aan kunnen wijzen.

Het ontwerp van Berlage ziet er wat mij betreft onnodig ingewikkeld uit, maar dat kan aan mij liggen. En het blinkt nu ook weer niet uit in mooie architectuurvormen, mais soit. Een Berlage is een Berlage en Noordwijk heeft er drie van bezeten: een Kurhaus (dat nooit gebouwd is), Villa Liesbet dat is afgebroken en dit zomerhuis dus, waarvan ik vermoed dat het niet meer bestaat, als ik dus al zou weten waar het ooit gestaan heeft.

Nota Bene: de blik op het pand is vanuit het Zuiden, links ervan liggen strand en zee. Het pand stond hoog op het duin op de plek waar later de Jan van Henegouwenweg uitkwam op de Noordboulevard: