bok3

Kees van Eendenburg, Karel Michielsen en Fred Vas Nunes waren nog student in Leiden toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. En nog voordat enigerlei Soldaat van Oranje op het idee was gekomen om naar Engeland te verkassen, waren zij al in de weer om met een twaalfvoets jol de Noordzee over te steken. De eerste Engelandvaarders, die na aankomst in Engeland door Koningin Wilhelmina op de thee werden genood en onderscheiden werden met een vetleren medalje (een gebaar dat nog tot constitutionele verwikkelingen aanleiding gaf).

Het trio was in juli 1940 uit Noordwijk vertrokken. Het hoe en waarom wordt beschreven in de geschiedenis van de Engelandvaarders: “Tulpen voor Wilhelmina” van Agnes Dessing. Over de vlucht van het trio staat daar het volgende geschreven:

bok

De heren waren echter niet alleen voor een koppie thee en een medalje naar Engeland gegaan. Ze namen allemaal dienst bij de Royal Air Force. Van Eendenburg werd twee keer neergeschoten, maar overleefde de oorlog en stierf in 1966. Michielsen emigreerde na de oorlog naar Aldgate in Australië. Fred Vas Nunes ging in de buitenlandse dienst en werkte later nog voor de Shell. Hij stierf in 2008 in België, maar niet dan nadat hij zijn memoires had achtergelaten, waarin hij ongetwijfeld ook verhaald zal hebben over die spannende tijden aan het strand in Noordwijk in de julidagen van 1940.

bok7