tan

Op internet kom ik een mooie site tegen met een familiealbum vol foto’s van Tan Kiang Hong, op de site door zijn kinderen aangeduid als ‘Pa Hong’. Prachtige foto’s van een jongen van Chinees-Indische afkomst, die in 1927 in Leiden medicijnen gaat studeren en zich daar naast zijn studie vermaakt met zijn – vaak Indische – vrienden.

Tan Kian Hong was geboren in 1907 in Sepandjang bij Surabaya. Na zijn studietijd in Leiden bleef hij in Nederland hangen, in Maastricht wel te verstaan. Daar trouwde hij, kreeg er kinderen en bekleedde hij diverse functies in het openbare leven. Hij stierf in 1998.

Tijdens zijn studietijd was hij op een dag ook in Noordwijk, waar hij met twee vrienden – ter linker- en te rechterzijde van hem – voor de eeuwigheid werd vastgelegd door de Noordwijkse strandfotograaf C. Marijt in een prachtig plaatje.