kerner

Eind Jaren Zestig, begin Jaren Zeventig werd Noordwijk onveilig gemaakt door snelle meiden in zwart-gele Volkswagenbussen. Het waren de meisjes van Kerner Stomerij uit Schoorl. De truc was dat je een zwart-gele kaart in de brievenbus kreeg en als je dan iets te stomen had, zette je die kaart voor het raam en dan kwam zo’n bevallige chauffeuse de boel ophalen (en later ook weer terugbrengen).

De hele formule (met busjes, zwart-gele kaarten en mooie meiden) was bedacht door ene Joop Kerner uit Schoorl, die op deze manier zo ongeveer de hele Randstad bediende en die op die manier in stomerijland een hele grote werd. Hij werd té groot, want in 1974 sprak de rechtbank in Alkmaar een onverbiddelijk faillissement uit over Joop, zijn busjes, zijn kaarten en zijn meisjes.

Er waren nog lange tijd mannen in Noordwijk – hormonaal geïnspireerd – die de Kerner-kaart voor het raam plaatsten. Maar er kwam niemand meer.