akkerhuis

De architect Bart Akkerhuis is oorspronkelijk uit Noordwijk afkomstig. Hij laat met zijn ‘Studio Akkerhuis’ steeds meer sporen na in datzelfde Noordwijk: Strandtent Bries, Hotel Vesper, Hof van Holland en – als het aan hem ligt – een tot woonhuis omgedoopte watertoren. De plannen zijn al heel oud, maar er schijnt een wijkvereniging dwars te liggen, waartegenover de gemeente wat mij betreft te weinig doorzettingsmacht toont. De toren staat op instorten, zo ongeveer, is in ieder geval dringend aan onderhoud toe. En hoe mooi als er dan een particulier, een groot architect ook van Noordwijkse bodem, met zo’n plan komt. Liever de wijkvereniging weg dan de watertoren, zou ik zeggen.

Akkerhuis kreeg zijn opleiding grotendeels bij het vermaarde internationale architectenbureau van Renzo – Centre Beaubourg – Piano, waar hij o.m. werkte aan de Shard in Londen en het KPN-gebouw op de Kop van Zuid in Rotterdam. Prachtige gebouwen allebei.

De ‘nieuwe’ watertoren mag er ook zijn: met zijn beglaasde uitkijkplatform en de met lamellen opengewerkte buitenmuur. Blind in meegaan, zou ik de Gemeenteraad als advies willen meegeven, het kan van de watertoren een nieuw iconisch gebouw maken (en daar is Noordwijk onderhand wel weer eens aan toe). Het zal de watertoren in ieder geval redden van de ondergang, want blijkbaar is Akkerhuis de enige die daar een hand naar uitsteekt.