fina

De firma Kooijmans in de Wilhelminastraat exploiteerde een bodedienst, zoveel weet ik nog wel. En ik herinner me ook dat ze een grote hal had laten bouwen schuin achter dit familiehuis, waar men woonde. De benzinepomp in de tuin heb ik altijd wat curieus gevonden. Waarom zou een bodedienst (zoveel auto’s reen er niet) een eigen benzinepomp moeten hebben? En dan ook nog in de tuin?

Wat er uit die pomp kwam was FINA-brandstof. Altijd een mooi logo, mooie kleuren voor een benzinemaatschappij (rood, wit, lichtblauw). FINA was een afkorting van ‘Financière’ uit de volledige Franse benaming van de maatschappij: “Compagnie Financière Belge des Pétroles” (de maatschappij werd ook “Petrofina”. Hoe Frans het allemaal ook klinken moge, de maatschappij was in de Jaren Twintig van de vorige eeuw gevestigd in Antwerpen. In de Jaren negentig ging FINA op in TOTAL.

Dat laatste zal de firma Kooijmans in de Wilhelminastraat allemaal worst zijn geweest, want de firma bestond toen helemaal niet meer. Achteraf zou ik veel moeite hebben gedaan om die benzinepomp in ieder geval te redden voor het nageslacht. Maar ja.