$_57

Ik heb deze foto wel eens eerder aan de hand gehad en het vliegtuig weten te identificeren: het was een Farman F-121 Jabiru en hij kon 9 passagiers vervoeren. Hij had 4 Hispano Suiza motoren. Het afgebeelde exemplaar dat zich hier een weg baant door de luchtwegen van Noordwijk was eigendom van de Société Générale de Transports Aériens, kortweg ook wel de Farman Line genaamd, of afgekort de SGTA.

Ik verkeerde toen nog in de veronderstelling dat het ding vanaf mei 1926 alleen opereerde op de verbinding tussen Parijs, Keulen, Hamburg en Kopenhagen en vice versa. Maar uit het bijschrift bij de onderste foto blijkt dat het ding ook vloog op de lijn Parijs, Berlijn, Amsterdam. Dat verklaart waarom dit toestel hier over het strand bij Noordwijk vloog. Net opgestegen van Amsterdam-Schiphol en op weg naar Parijs-Le Bourget.

Het was nou niet een erg mooi vliegtuig en dan druk ik me nog voorzichtig uit. Op internet heet het explicieter: arguably one of the ugliest aircrafts ever!

3178791617_87fa52019e