IMG_0562.JPG

De kaart ging op 12 juli 1902 naar Curaçao “West-Indië” en de afzendster maakte nog een grapje over de strandstoel waaruit zij was opgestaan om de kaart te schrijven. Aan ene “Anna Gravenhorst”, over wie ik twee wetenswaardigheden bij elkaar heb kunnen googelen (helaas geen foto):

  1. Ze was van Joodse komaf en had haar schoolopleiding gevolgd aan het Colegio Colonial op het eiland, samen met tal van andere jonge Joodse vrouwen, die nadien samen een zelfbewuste emancipatiegroep in Curacao vormden (“Entre Nous”).
  2. En verder kon Anna heel goed zingen. Uit de overlevering dis ik de volgende passage op: “Het Curaçaos Philharmonisch Orkest gaf achtereenvolgens de na te melden uitvoeringen: 11 Januari in het Kransje ter viering van zijn eenjarig bestaan. Het orkest speelde de ouverture “Die leichte Cavallerie” van Suppe en een fantasie van Rigoletto van Verdi, terwijl Mej. Anna Gravenhorst, aan de piano begeleid door Ds. W. van den Brink, Hemelhuis van Em. Hullebroek en Ave Maria van Gounod zong.”