dorsman

Adriaan Dorsman is hier al genoegzaam aan de orde geweest met alle lof en eer die de man verdient vanwege zijn giga-inspanningen om Noordwijk als badplaats op de kaart te krijgen. Ik ga niet alles nog een keer overdoen, wie meer over hem wil weten, kan in de rechterbovenhoek een zoekopdracht geven en je wordt met Dorsman om de oren geslagen.

Eén ding heeft mij altijd geïntrigeerd: hoewel grotendeels werkzaam in Noordwijk-Binnen met zijn boekhandel, kranten en drukkerij, was Dorsman ook op Noordwijk Zee actief. Aanvankelijk had hij een kiosk bij de strandopgang naast Pension Cato. Maar na de bouw van het Palace Hotel in 1912 verwierf Dorsman zich een – volgens mij – prachtige winkel op de begane grond van het hotel aan de zijde van het Calisplein.

Ik probeer me te verbeelden hoe die winkel er van binnen uit moet hebben gezien. En wat voor soort lectuur Dorsman hier verkocht. Maar Dorsman ging op den duur weg uit Noordwijk, zijn boekhandel ook en – uiteindelijk – het Palace Hotel ook. En het ‘Calisplein’ is nog steeds geen plein, maar een parkeerterrein, waarnaar niemand verders ooit een creatieve poot heeft uitgestoken.

(Briljante raampartij trouwens links van het midden beneden. Hele gevel trouwens briljant)