wiel

Duinaardappelen moeten een bijzondere smaak hebben vanwege de teelt ervan in puur, kalkrijk zand. Hoe ze precies smaken, weet ik niet. Maar ooit moet er sprake zijn geweest van een ware cultus rond deze bijzondere aardappel, die vooral werd geteeld in de duinen bij Katwijk, Noordwijk en Zandvoort. NoordwijkNatuur heeft er een aardig verhaal over. Het specialisme deed zoveel opgeld dat er ook heuse handelaren waren in deze bijzondere groentesoort. J.W.E. van der Wiel uit Noordwijk was er zo één.

Van der Wiel staat op deze even ongedateerde als prachtige foto (met dank aan Ron) met zijn vrachtwagen, ergens in Leiden, vermoed ik. Maar of hij nog lang in de aardappelhandel zou blijven hangen is de vraag. Op enig moment – in 1935 – blijkt hij ook interesse te hebben in het uitbaten van een ‘consumptietent’ op het Noorderstrand nabij de Duindamscheslag. En dan gaat er een luikje bij me open: in mijn tijd was er een Van der Wiel in de Molenstraat (naast Piet Augustinus), die ’s zomers altijd in een elektrische kar met fruit naar Zee reed en daar op de boulevard bij de vuurtoren dat fruit uitventte. Hij was slecht ter been, herinner ik me. Ik vond hem en zijn vrouw wel erg aardig, omdat ik vaak een appeltje van ze kreeg.

Ik sla zijn naam nog eens na op de gouden site van Hans Montanus en daar komen beide werelden: die van de aardappel en die van het fruit mooi samen:

Johannes Wijnandus Egbertus van der WIEL, fruitboer, geboren Leiden 28-01-1904, overleden Noordwijk 05-10-1962 op 58-jarige leeftijd, zoon van Piet van der WIEL, aardappelhandelaar, brugwachter, en Cornelia PRINS.

Johannes is dus niet zo oud geworden, slechts 58 jaar.tent