AZ4

Ik vroeg in mijn vorige blog of er nog meer voorbeelden waren van de gietijzeren Shell-benzinepomp, die ik kwa foto voor het eerst aantrof op een foto van het oude Palace Hotel. Ik word op mijn wenken bediend (door Klaas en door Ron, dank heren!). Klaas stuurt me een mooie link over de geschiedenis van het benzinepompwezen in Nederland. Daaruit blijkt dat het onderhavige type Shell-pomp voor het eerst in Nederland opdook in Zeist in 1920.

Dat maakt dat we nu 5 exemplaren van deze gietijzeren Shell-pomp hebben gedetecteerd in Noordwijk. Misschien zijn er nog meer. Op de foto kloksgewijze van links: Noordboulevard (tegenovger het oude Palace Hotel), Quarles van Uffordstraat (bij expeditiebedrijf Kloos, dus niet zoals eerder gemeld bij Garage Roskam), Café De Nachtegaal aan de Gooweg (bijna Noordwijkerhout), Huis ter Duin en de firma Plug aan de Schiestraat. Mooie sierlijke gevallen, ik had er graag eentje bewaard gezien als een vorm van openbare kunst in de ruimte (bijvoorbeeld op de Boulevard), zoals elders wél is gebeurd. But you can’t  have them all.

 

Bij Garage Van Went aan de Huis ter Duinstraat stonden overigens ook 2 merkwaardige exemplaren:

tererererere