sjc

Op 5 februari 1943 diende aannemingsbedrijf De Vreede en Runderkamp een gepeperde rekening in bij de Dienst Gemeentewerken van Noordwijk voor het slopen van gebouwen en opstallen aan de Lageweg in Noordwijk Binnen. Ik verbeeld me dat het niet zomaar ging om een beetje gebouwen en opstallen, maar om het voetbalheiligdom van de oude Sint Jeroensclub, SJC. Dat complex werd midden in de oorlog door de bezetter zo ongeveer tot Sperrgebiet verklaard en de opdracht werd gegeven om de hele bliksemse boel van de kaart te vegen. Aannemingsbedrijf De Vreede en Runderkamp had blijkbaar de ‘eer’ om voor de somma van 1075 gulden de uitvoering van de klus ter hand te nemen.

Ik weet niet zeker of het nu inderdaad het SJC-stadion betrof, waarvoor de aannemer zijn hand mocht ophouden. Ik vermoed het simpelweg, want bij mijn weten heeft er aan de Lageweg nooit iets anders gestaan dan de Villa Peterhof en het voetbalveld van SJC. Peterhof stond er in mijn tijd nog steeds, het SJC-complex (met gebouwen en opstallen) was al snel na de oorlog weer opgebouwd met behulp van de nijvere huisvlijt van tal van leden.

Als het allemaal anders is geweest, hoor ik het graag.