Gisteren weer een prachtige dag beleefd in de Ronde van Vlaanderen. ’s Morgens al vroeg in Brugge bij de start en daarna de Oude Kwaremont, die de renners drie keer moesten nemen. Tussendoor kwam ook de vrouwenronde nog langs, helaas zonder de WK-trui ertussen van Marianne Vos.

De Ronde van 2014 was weer ne mooie. Fabian Cancellara straalde ’s morgens op de Markt in Brugge al iets onaantastbaars uit en die uitstraling behield hij tot op de meet in Oudenaarde. In 1974 was het Cees Bal die de Ronde won, overigens een winnaar die volgens veel Vlamingen onterecht op de erelijst prijkt, omdat hij onvoldoende naam en faam zou hebben gehad. Ik bestrijd dat: iedere winnaar van Vlaanderen is een terechte winnaar, anders kunnen we wel een zootje Vlamingen eveneens afschrijven.bal

Dit alles zou niet in het BLOGnoordwijk thuishoren, ware het niet dat deze zelfde Cees Bal zich ooit in Noordwijk aan Zee waagde en daar vanuit Bar ’t Stippie werd gespot door zijn oude vriend en vijand Bart Zoet. De rest is geschiedenis:

“Op een zaterdagavond in De Stip stond Zoet midden in een gesprek op en liep de zaak uit. Dat verwonderde niemand. Hij liep wel vaker weg. Kennelijk zat hem dan iets dwars waarover hij niet wilde praten. De barkeeper riep in zulke gevallen gewoon tot ziens, want de volgende dag zat hij weer gewoon op zijn plek. Zo ging het ook deze keer. De stamgasten keken hem na en zagen hem buiten een man achternalopen, die hij op de schouders tikte. De man draaide zich om, zei iets, waarna er een schermutseling ontstond die ermee eindigde dat de voorbijganger aan een verkeersbord werd gehangen. Het was onduidelijk of er klappen waren gevallen. Toen Zoet terugstapte, liet de man zich op de grond zakken en maakte hij dat hij wegkwam. Over dit incident is in de Stip nog veel gesproken. De gebeurtenis kreeg van lieverlee steeds meer ooggetuigen, want iedereen wilde de climax hebben meegemaakt van een affaire, waarover zij wel gehoord hadden, maar waarvan zij het fijne niet wisten.” (Gijs Zandbergen: Het Zure Leven van Bart Zoet).

De man die daar hulpeloos en geïntimideerd aan een verkeersbord op de Grent had gebungeld was Cees Bal, ooit Winnaar van de Ronde van Vlaanderen en ooit Minnaar van de ex-vrouw van Zoet. Van de Oude Kwaremont tot aan De Grent: een lange weg.