solemio2

Het Bevrijdingsmonument (ook wel Tappenbeck-monument) in Noordwijk is een monument ter nagedachtenis van Rudolf Tappenbeck, voormalig eigenaar van Huis ter Duin en als verzetsman weggevoerd door de Duitsers en nooit meer teruggekomen. De (beetje Noordwijkse) beeldhouwer Oswald Wenckebach maakte een natuurstenen pilaar, bekroond door een vogel (meeuw) met gespreide vleugels, als symbool voor vrede en vrijheid. De vleugels van de vogel staan voor de V van Victorie.

De pilaar staat op een sokkel, waarop een spiegel (als zinnebeeld van de kennis), een balans en een zwaard (als zinnebeeld van het recht) en een radiolamp en microfoon (herinnerend aan Tappenbecks verdiensten op het terrein van het radiozendamateurisme). Verder valt erop te lezen: “Ter herinnering aan Rudolf Tappenbeck gevallen voor waarheid en recht te Neuengamme december MCMXLIV.” Het monument werd op 25 september 1948 door de zoon van Rudolf Tappenbeck, Peter onthuld (met dank aan de Wikipedia).

Het is een verzetsmonument, maar je mag er ook wel eens een (beeld)grapje mee uithalen. En als het monument symbool staat voor vrijheid, dan moet je zelfs die versteende meeuw af en toe ook kunnen laten rondfladderen.