pompHet moet de meest luxueuze lokatie zijn geweest van een Shell benzinepomp in heel Nederland. Op de Noordboulevard in Noordwijk, pal voor het Palace Hotel en tegen de zeereep aan. Het was maar één pomp, maar het was door zijn lokatie tegelijk ook de meest bijzondere. Er kwam natuurlijk ook maar één soort brandstof uit, dat weer wel, maar dat deerde niet. Gasolie, waarschijnlijk, is dat hetzelfde als het tegenwoordige diesel? Naast de pomp kwam nog een ontluchtingspijp uit de grond omhoog.shell

NB Ik krijg tips (veel dank!) over soortgelijke ‘gasolie’-pompen: een oude in het Amsterdamse straatbeeld en bijgaande: een geheel gerestaureerde pomp in Schipluiden, geverfd in de kleuren van de Shell. Dezelfde als toen op de boulevard in Noordwijk.

NB 2: Met dank aan Klaas nog een foto van zo’n pomp met een inkijkje in hoe het ding feitelijk werkte. Zo te zien moest er met de hand opgepompt worden en de kijkglaasjes gevuld, alvorens je de hele meuk liet overlopen in de tank van een auto. Ongeveer zoals je vroeger ook je brommer voltankte bij Jaap de Lange in de Molenstraat.

 pompSHGELL