thomas1

Blijkens de ingemetselde steen met een wat mij betreft onherleidbare afbeelding was de Thomasbrug – tussen Schiestraat en Nachtegaallaan in Noordwijk-Binnen –  gebouwd in 1749. De linker steen vermeldt: “Hernieuwd 1857” en de rechter steen “Herbouwd 1928”.  Het ding ging dus respectievelijk 108 en 71 jaar mee en moest dan weer (grondig)  onder handen genomen worden. Als er sinds 1928 niks meer aan is gebeurd, wordt het weer hoog tijd, want inmiddels zijn we dan na de laatste restauratie alweer 85 jaar verder.

Een oude en recent weer herstelde traditie in Noordwijk wil dat de St.Jeroensprocessie langs “de vijf heilige bruggen” van Noordwijk-Binnen leidt. Bij alle routebeschrijvingen kom ik inderdaad vijf bruggen tegen, maar gek genoeg niet de Thomasbrug, terwijl Thomas weliswaar ongelovig was, maar toch heilig! Er wordt gerept van de volgende bruggen:

  • De St. Jeroensburg (Voorstraat-Sluispad),
  • De St. Maartensbrug (in de Pickéstraat, schuin tegenover het Wilhelminahofje)
  • De St. Victorbrug (hoek Molenstraat/Wilhelminastraat)
  • De St.Pietersbrug (hoek Voorstraat/Heilige Geestweg) en tenslotte
  • De Breloftsbrug (hoek Zeestraat/Lijnbaanweg).

Nu valt er een hoop op laatstgenoemde brug af te dwingen. Want we kunnen wel een hoop ‘heilig’ verklaren, maar niet de ‘Breloft”, want dat is geen heilige. Ik heb in ieder geval nooit tot een ‘Heilige Breloft’ gebeden (ik weet niet ens wat ‘Breloft’ betekent!).

Waarom de jaarlijkse processiegangers dan wel de Breloftbrug, maar niet de Thomasbrug aandoen, is mij een raadsel. Ik vermoed dat ze het te ver lopen vinden.  Maar dat mag natuurlijk geen reden zijn om de Heilige Thomas daar maar een beetje verweesd achter te laten in het half open veld bij het landgoed Offem. Ongelooflijk!