albatros

De Luitenant-vlieger Van Wulfften Palthe en Luitenant-waarnemer Perk moeten het Spaansch benauwd hebben gehad boven het Noordwijkse strand op 14 maart 1917. Wat ze er deden weet ik niet, wat ze móesten doen wisten zij niet. Hun  toestel, een Albatros B.II met registratienummer 78/14, dwarrelde uit de lucht naar beneden en kwam op zijn neus terecht op het harde Noordwijkse strand. Er was gelijk volk op de been om de ongelukkige luitenants (die overigens niks mankeerden) uit hun gemankeerde vliegmachine te halen, het ding weer recht te trekken en vervolgens achterwaarts weg te slepen.

De Albatros was van oorsprong een Duits vliegtuig, gebouwd door de grote Ernst Heinkel, die later ook nog vervelende bommenwerpers in elkaar zou zetten. Het toestel is volgens de officiële annalen nooit in Nederlandse dienst geweest. Anders dan deze, die waarschijnlijk na een noodlanding in Nederland hier in beslag was genomen (Duitsland was per slot van rekening nog in oorlog). Dat verklaart waarschijnlijk ook die rare stippen op de vleugel, waarmee de Duitse insignes op het toestel moesten worden weggemoffeld (in de meest letterlijke betekenis van het woord 🙂 ).

Van Wulfften Palthe en Perk mochten er waarschijnlijk gewoon een beetje mee oefenen, maar de gebruiksaanwijzing zat blijkbaar nog niet helemaal tussen hun oren.