steen

Rond 1882 was er al sprake van de stichting van een Christelijke School met den Bijbel in Noordwijk aan Zee (Katholieke Scholen met den Bijbel waren er volgens mij niet).  Die school zou er ook komen aan de Nieuwe Zeeweg (en er ook weer verdwijnen). “De school van Meester Kok”, ook wel “de Kokschool” genoemd, naar een vermaard directeur. Ik had er wel eens van gehoord en ik liep er ook vaak langs. Maar het bleef altijd geheimnisvol dit schooltje en ik weet er nog steeds niks van af: ik kwam van Binnen en was katholiek, ver weg van alles wat er daar gebeurde.

Ik meen dat ‘scholen met den bijbel’ vooral gereformeerd waren en dat komt ook wel overeen met de enorme groei van dit soort scholen in Nederland aan het einde van de 19e eeuw. In 1884 had de zgn. ‘Doleantie’ plaatsgevonden, waarbij Abraham – De Geweldige – Kuijper met een groot aantal volgelingen de Hervormde Kerk vaarwel had gezegd en een nieuwe – gereformeerde- kerk stichtte. En ‘kerken-stichten’ ging in één adem door met ‘scholen-stichten’, want als je een beetje kerkvolk wilde creëren, moest je vroeg beginnen. Op school dus.

Op het speelplein van de school met den Bijbel in Noordwijk aan Zee was deze steen ingemetseld. Het schooltje is inmiddels aan gruzelementen gesloopt, maar zou deze steen er nog zijn?

NOTA BENE: ik werd van verschillende kanten geattendeerd op het feit dat de steen naar de basisschool “De Zeehonk” is verhuisd (en er blijkbaar boven de verwarming hangt).  Ik vind er nu pas op JBEEN een afbeelding van terug (met dank aan Johan), alsmede van de plek waar die ingemetseld zat (met dank aan Piet):

zeeeee

school