11208845

Het verhaal achter deze dennenbeplanting heb ik al eens eerder verteld. Het was Wilhelm Tappenbeck die aan het begin van de vorige eeuw naar Biarritz toog, in zuidwest Frankrijk, om daarvandaan een aantal stekken van dennen te importeren, die ‘zeewater-proof’ zouden zijn. In de regio Biarritz (Les landes) had men goede ervaringen opgedaan om met behulp van dennenbeplanting het verstuiven der duinen tegen te gaan en de naar het binnenland oprukkende duinen een halt toe te roepen. Dat laatste lukte overigens niet overal: bij het Dune de Pyla is nog een strook waar een fiks dennenbos geen weerstand kan bieden aan het zand en langzaam overwoekerd wordt. Een fascinerend gezicht overigens: zie hieronder

Het Dune de Pyla dat een dennenbos verder overwoekert
Het Dune de Pyla dat een dennenbos verder overwoekert

In Noordwijk viel het overigens allemaal wel redelijk mee, met dat oprukken der duinen. Sterker: aan de landzijde werd er fiks afgegraven en zelfs toen alle dennen begin jaren zestig het afgelegd hadden tegen bacteriologische en insecticidische elementen, bleef het duin gewoon op zijn plek.