Van mijn meest prille jeugd herinner ik me de havermout van de Noordwijkerhoutse melkinrichting “De Landbouw”. Melkflessen met een brede kroonkurk, rood opschrift. Ik geloof dat ik de enige was in een straal van dertienhonderd kilomer die havermout uit zo’n fles geweldig vond. Er was ook rijstepap uit een soortgelijke fles (groene opdruk of was het blauw?), maar van rijst heb ik nooit pap gelust. Ik was dus al vroeg een fan van “De Landbouw”. Eigenaar: P. C. Heemskerk, die om onnaspeurlijke redenen ook wel “De Kat” werd genoemd.

Later verflauwde mijn enthousiasme en dat kwam vooral omdat we na een verhuizing iedere ochtend om 04.30 uur wakker werden gerinkeld en gedrild door twee Kokkerhouters van De Landbouw die met een rode vrachtwagen (Volvo?) flessen melk, pap, vla en torenchoco kwamen lossen bij de melkhandel aan de overkant van het ouderlijk huis. Ik geloof niet dat deze Kokkerhouters ook maar één ogenblik hebben gedacht aan de slapende buurt. Ondanks alle gebrek aan slaap wist ik me nog wel op te werken tot M-brigadier (drie glazen melk per dag), en liep ik trots door het dorp met het M-bleem op mijn mouw. 

Melkinrichting De Landbouw moest later fuseren met Zuivelfabriek Menken in Wassenaar. Nog later werd ook deze firma – Menken/De Landbouw – opgevreten door Campina, geloof ik. Er is in ieder geval niks meer van over, behalve: behalve een zuivelmuseum in Noordwijkerhout, waar ook veel Noordwijkers nog herkenbare zaken zullen tegenkomen.