Klik op de foto en je bent terug in de tijd. Ergens in 1887, schat ik in. De mannen staan op  wat nu de Erasmusweg heet. Toen was het nog niet veel meer dan een zandpad. In de verte het eerste gebouw van Huis ter Duin. Wat die mannen daar deden, mag Joost weten. Misschien werkten ze in dienst van de Exploitatiemaatschappij, die in die buurt bezig was een aantrekkelijke infrastructuur te bouwen. In het aangenomen. ZZP-ers avant la lettre. Ingehuurd voor Het Hogere Doel. Ze hadden een bedrijfje aan de Offemweg in Noordwijk Binnen. Dat staat op de voorkant van de handkar. Op de zijkant staan misschien hun namen, maar die kan ik helaas niet lezen.

off

Alles weer uit de schatkamer van het Regionaal Archief in Leiden (waar veel nieuwe, maar ook veel overbodige foto’s van Noordwijk staan. Teveel Abraham van Rooyenstraat. Teveel Beeklaan ook. Waarom?).