Deze DAF-Den Oudstenbus behoorde tot de standaardbussen in het Nederlandse openbaar vervoer van 1970 tot 1990. De eerste carrosseriebouwer was Verheul, een onderdeel van Leyland. In 1970 brandde de fabriek van Verheul uit en werd de productie gestaakt. Dit betekende de opkomst voor Den Oudsten en deze werd de grootste bouwer van carrosserieën voor de standaard streekbus (http://nl.wikipedia.org/wiki/Den_Oudsten). Er waren tal van andere bedrijven, maar Den Oudsten was ongetwijfeld de grootste van allemaal. Ondanks dat grote succes ging de fabriek ten onder aan de concurrentie met het buitenland die na 1990 de kop opstak. De fabriek ging in 2001 failliet.

In totaal werden er (niet alleen door Den Oudsten) 5574 standaard streekbussen gebouwd. De term ‘standaard’  is niet helemaal terecht, want er zaten nog wel eens verschillen in de geproduceerde hoeveelheid.  Deze ‘ standaardbus’  van Den Oudsten rijdt hier op de Huis ter Duinstraat in Noordwijk aan Zee. De reguliere verbinding van Den Haag naar Haarlem via de kust. Wat mij betreft het mooiste model van allemaal, met hoge rode stoelen. Als ik erin zat, wilde ik niet meer uitstappen. Een waardig opvolger van de oude ‘bolramer’, die ook al zo fier op deze lijn gereden heeft.

Nota Bene 1: de foto hierboven is – daar kom je dan tien jaar later achter – genomen door Cornelius Koelewijn, die er prijs op stelt om zijn naam hierbij te vermelden. Waarvan alsnog acte. 

Nota Bene 2: de 9468 was overigens nog wel van andere markten thuis dan de Haagse, Noordwijkse en Haarlemse alleen: hieronder een foto (van Wim Vink) van dezelfde bus op de Marnixstraat in Amsterdam. Lijn  80 op weg naar Zandvoort aan Zee!