Piet Aalberse (1871-1948) bekleedde diverse functies in de Nederlandse politiek. Hij begon als wethouder in Leiden. Aan het begin van de jaren twintig van de vorige eeuw groeide hij als minister van Arbeid in het kabinet van Ruys de Beerenbrouck uit tot één van de allergrootsten op het terrein van sociale wetgeving. Hij zou later nog fractievoorzitter van de katholieken worden in de Tweede Kamer en nog later voorzitter van diezelfde Kamer.

Maar wat mij betreft mag hij vooral herinnerd worden als één van de oprichters in 1893 van de Roomsch-Katholieke Studentenvereeniging Sanctus Augustinus in Leiden, mijn vereniging. De andere oprichter was diezelfde Charles Ruys de Beerenbrouck met wie hij later nog eens in één kabinet zou komen. Nadien is er geen Augustijn meer geweest die het zo ver heeft geschopt.

Aalberse hield nauwgezet dagboeken bij. Geen grote bespiegelingen, maar feitelijke notities van feitelijke gebeurtenissen. In 1932 vermeldt hij o.a. het volgende:

  • 21 juli waren we 34 jaar getrouwd. We besloten dit te vieren door samen acht dagen in Hôtel Rembrandt te Noordwijk aan Zee te gaan logeeren. Ik had graag onze huwelijksreis langs de Maas tot Dinant nog eens  overgemaakt. Maar Lies bleef liever in het land – in de Borinage was een groote mijnwerkersstaking.
  • Zaterdag 30 juli was ’t 20 jaar geleden dat mijn lieve moeder overleed. We waren toen met de kinderen ook een maand in Noordwijk aan Zee.
  • Zondag 31 juli trok ik er weer met Lies heen. We hebben er tot zaterdag 6 augustus prettig gelogeerd, hoewel het weer erg slecht was. ’t Was heel knus en rustig. Ik heb er heerlijk uitgerust.