De voorronden voor de ‘grote’ KNVB-Beker zijn gespeeld en wie zijn er nog over in de achtste finales?  PSV, NAC,  Sparta Nijkerk, FC Volendam, RKC Waalwijk, Telstar, FC Twente, AZ, SC Genemuiden, FC Utrecht, Vitesse, Roda JC. Daar komen nog bij – gok ik: Ajax, Heracles Almelo en ADO Den Haag. En Noordwijk!
  
Noordwijk – ‘De Trots van de Bollenstreek’ – lag afgelopen zaterdag nog op rug, verslagen in de laatste minuut door de eeuwige rivaal Quick Boys uit Katwijk. Schijnt een even enerverende als dramatische partij te zijn geweest, maar dat is voor de rechtgeaarde Noordwijk-fan dan ook een wel héél schrale troost.  Quick Boys! Katwijk!
 
Maar goed, een paar dagen later kun je weer opveren: dan verslaat Noordwijk – in een wederom enerverende en dramatische partij – topklasser De Treffers uit Groesbeek en staat de club zomaar in de achtste finales van het toernooi om de KNVB-Beker. Noordwijk! Achtste finales!
 
In augustus 1973 verloor Noordwijk na verlenging en strafschoppen van Helmond Sport. In september 1975 verloor Noordwijk thuis met 0-3 van Haarlem in de eerste ronde. Op 18 november 1978 ging het ten onder tegen Volendam met 3-1, maar dat was al in de derde ronde (de club had eerder FC Vlaardingen en Haarlem uitgeschakeld).
 
In november 1984 verloor Noordwijk in Maastricht van MVV (twee doelpunten van Dick Nanninga, die ook in de WK finale van 1978 had gescoord, dus dat was geen schande). In 1986 verloor Noordwijk al in de eerste ronde van een amateurclub (Geldrop) en in oktober 1990 van NAC Breda (1-4). En dan vergeet ik er vast nog een paar (volgens mij heeft Noordwijk ooit zelfs gewonnen van FC Utrecht, of heb ik dat gedroomd?).
 
Feit is dat Noordwijk nog nooit zo ver gekomen is als nu. De vraag is tegen wie nu vanavond wordt geloot. Niet tegen NAC, Volendam en Utrecht, want die hebben we dus al een keer  gehad. Ook geen amateurs van Nijkerk of Genemuiden, hoewel dat – met alle respect – topklassers zijn.
 
Ik neem alvast een voorschot op de mooist denkbare partij: “Noordwijk-PSV” en daarna ligt de weg helemaal open voor de droomfinale in de Feijenoord-kuip:  "ADO Den Haag – Noordwijk" .
 
 Geschreven om 17:03 uur  
 

 
 
We kunnen het niet mooier, maar ook niet slechter maken dan het is: in de achtste finales speelt Noordwijk uit tegen Sparta Nijkerk. De loting heeft zojuist plaatsgevonden en Noordwijk kwam als allerlaatste uit de bus. Geen PSV. Maar ook geen droomfinale tegen ADO-Den Haag, want dat werd – helaas – na strafschoppen uitgeteld door FC Groningen. 
 
PSV wacht nu in de kwartfinale!
Geschreven om 00:05 uur