Anton – Tony – Hartweger (1907-1973) was componist-pianist en zanger van het Weense lied. Hij was vóór de Tweede Wereldoorlog al vanuit Oostenrijk naar Nederland gekomen en hier een Wiener Revue begonnen, die uitmondde in een eigen Wiener Café aan het Leidseplein in Amsterdam.
Begin jaren vijftig trad hij met andere muzikanten ‘s zomers ook in Noordwijk op, ik neem aan in Casino. Tijdens één van die Noordwijkse optredens debuteerde Max Tailleur als moppentapper, een functie waar Tailleur uiteindelijk zijn beroep van maakte.
Tony Hartweger was inmiddels tot Nederlander genaturaliseerd. Hij begon na het Wiener Café nog een andere zaak in Amsterdam, de Zirbelstube aan de Korte Leidsedwarsstraat.
Begin april 1973 kwam hij om het leven bij een verkeersongeluk op de Duitse autobaan. Vlak vóórdat hij zijn ogen sloot heeft hij misschien nog even gedacht aan de titel van zijn grootste hit: “Ich glaub’ die Welt dreht sich verkehrt.” Want dat was precies wat er op dat moment gebeurde.
Af en Toe 305: Tony Hartweger (1907-1973)

Anton (“Tony”) Josef Hartweger werd geboren op 14 mei 1906 te Wenen/Oostenrijk en is overleden na een ongeval met z’n Porsche op de Duitse Autobahn onder de (thans) gemeente Bad Camberg (ca 60 km ten noordwesten van Frankfurt am Main) op 14 april 1973. Hij ligt begraven op de begraafplaats van het Weense stadsdeel Hietzing. Een foto daarvan is op internet te vinden. Zijn in het afgelopen jaar overleden laatste echtgenote, de 21 jaar jongere Ursula Zabelhöfer, geboren en getogen in het Duitse Gelsenkirchen, stadsdeel Buer, ligt in hetzelfde graf. Zij woonde de laatste ca 30 jaar al in Wenen. Op het ogenblik wordt in Oostenrijk gewerkt aan een boek én een filmdocumentaire over Tony Hartweger. Er wordt nog steeds gezocht naar mensen die wat over hem en/of de Zirbelstube te vertellen hebben, over foto’s of filmpjes beschikken en/of misschien wel (een) radio-uitzending(en) hebben opgenomen. Vooralsnog ben ik de enige bekende met een bandrecorderregistratie.
overigens: alle andere lokalen waarmee Tony Hartweger in verbinding gebracht kunnen worden, zoals in Noordwijk en in Amsterdam het Wiener Café en daarna de Wiener Bonbonnière, waren – voorzover nagegaan kan worden – zijn eigendom niet. Vermoedelijk was de Zirbelstube zijn eerste (en laatste) eigen lokaal. Het Wiener Café op het Leidseplein was bijvoorbeeld van Josef Baar. Toen die in 1951 overleed was het over en uit met het Wiener Café en verkaste Tony Hartweger naar de Wiener Bonbonnière.
Veel dank. Ben erg benieuwd naar documentaire en boek. Houd ons op de hoogte!
Via mijn broer ben ik in het bezit gekomen van een LP van deze Tony Hartweger.
Ik ga proberen om deze te digitaliseren, daarnaast wil ik proberen om contact te leggen met Oostenrijk waar men met de documentaire en film over Tony bezig is. Heeft U of weet U hoe ik daar mee in contact kan komen, dan zou ik dat graag vernemen van U.
Misschien dat Rene Polanus een idee heeft?
jawelzeker weet ik dat; geef mij een e-mailadres en ik atuur documentatie toe.
ik heb niets gehoord, dus ik kan bijvoorbeeld het artikel van de filmmaker in De Oude Amsterdammer niet toesturen; maar kijk verder maar eens op http://multimediafilm.at/nl/00030.htm
niets van Pjotr gehoord, dus het artikel met oproep van de filmmaker in De Oude Amsterdammer kan ik niet toesturen. Maar kijk eens op http://multimediafilm.at/nl/00030.htm
Ik heb geen emailadres van Anoniem, René. Alstie zich niet meldt kan ik jullie ook niet met elkaar verbinden 😦
Ga naar http://www.geheugenvanwest.nl/22156/nl/de-oud-amsterdammer-is-uit en klik dan op “krant van 8 januari 2013 lezen” – dan opent zich een PDF-bestand en op blz 3 staat het verhaal.
Is het nu gelukt, Anoniem ? Overigens: ik ben royaal te googelen, maar als ik een e-mailadres publiceer, neemt gelijk de hoeveelheid SPAM toe. Via mijn website ben ik altijd te bereiken.
Ben zeer geïnteresseerd in Tony Hartweger. Is er iemand die zich hier nog actief mee bezighoudt?