daalhoff
Henri van Daalhoff (1867-1953) was een autodidactisch schilder, die vooral gebouwen en landschappen verbeeldde. Hij was geboren in Haarlem, verhuisde naar Leiden en later naar Den Haag en werkte ook nog als bakker in Amsterdam. Op Wikipedia staat deze mooie zinnen over hem:

“Eigenlijk heeft Van Daalhof nooit zozeer de wereld geschilderd waarin hij geboren werd, als wel de wereld die in hem geboren werd. Hij was een eigenaardig schilder. Hij heeft in een argeloze, onopgesmukte wijze een productie geschapen die van een authentieke roeping getuigt. Werk van een verstilde, poëtische sfeer. Het symbolisme van Van Daalhoff heeft een sterke band met symbolen en thema’s als de fatale en de onschuldige vrouw, de anarchie en de arbeid. Maar ook ongerepte landschappen zijn onderwerpen die bij Daalhoff terug te vinden zijn.”

In de biografie over Daalhoff door Annelies Lincewicz (Leiden, 1990) wordt over het karakter van het oeuvre van Daalhoff gemeld:

“Opvallend in de kunst van Daalhoff is het gebruik van tere, warme kleuren, zacht vloeiende, vervaagde, zelden scherp begrensde vormen, rustig golvende lijnen en het vermijden van sterke licht-donker contrasten. Met deze stilistische middelen weet de kunstenaar een droomstille, poëtische stemming op te roepen. Ook de compositie, die vaak eenvoudig is en opgebouwd uit veel horizontalen en verticalen, draagt bij tot het scheppen van een sfeer van vredige stilte.”

Bijgaand schilderij van zijn hand “Herinnering aan Oud-Noordwijk” dateert van 1944. Welke herinneringen Van Daalhoff allemaal aan Noordwijk had weten we niet. Ook niet waarom. En we weten ook niet welk Noordwijks tafereel hier voor de eeuwigheid is vastgelegd. Een boerderij in het oude dorp, Noordwijk-Binnen of Noordwijk-aan-Zee. Misschien staat het wel in de genoemde biografie, maar die heb ik nu even niet bij de hand. We maken er dus gewoon een zoekplaatje van.

sss