konrad-adenauer

Op 7 mei 1948 kwam in de Ridderzaal onder voorzitterschap van Winston Churchill het Haagse Congres bijeen. Het congres – dat duurde tot 11 mei – vormde de opmaat voor de Europese Unie en staat dan ook te boek als een historische bijeenkomst. Naast (latere)  grootheden als Paul-Henry Spaak, Harold McMillan en Francois Mitterrand  was ook voor het eerst een delegatie uit Duitsland aanwezig, nog geen regeringsdelegatie (want er was nog geen Bundesregierung), maar toch.

De delegatie stond onder leiding van Konrad Adenauer, de latere Bundeskanzler, maar op dat moment nog burgemeester van Köln. Onder de delegatieleden bevonden zich vogels van verschillende pluimage: een hoogleraar (Walter Hallstein), een kardinaal (Gahlen van Paderborn), een senaatspresident (Kaysen uit Bremen) en een politiechef (Bargatzki). Allemaal mensen die gedurende het nazi-bewind een gerespecteerde verzetsrol vervulden.

Ook Ludwig Braun, Stadtrat van Baden-Baden, was erbij en hij liet enkele herinneringen optekenen:

Gewohnt hat die Delegation in Nordwyk – etwa 30 km nördlich von Den Haag. Ich teilte mein Zimmer mit Polizeidirektor Bargatzki. Ein ‘wunderbares’ Zimmer. Da war nicht einmal ein Spiegel drin. Wir mussten uns ohne Spiegel rasieren. Wit fuhren dan jede Nacht durch die grossen Tulpenfelder nach Nordwyk.