In Noordwijk doe je natuurlijk altijd een beetje alsof Albert Verwey vooral van ‘ons’ was. Maar hij was ook hoogleraar in Leiden, dus er is helemaal niks mis met een Leienaar die ook een beetje met Verwey wil koketteren. En hoe.
 
Er is in Leiden al een even lange als prachtige traditie om her en der in de stad burgers te confronteren met poëzie in de vorm van vaak prachtig geschilderde muurgedichten. Er is ook een gedicht van Albert Verwey, "Stoa", en het is aangebracht aan de achterkant van de oude Leidse Universiteitsbibliotheek aan het Rapenburg, waar tegenwoordig het College van Bestuur huist. Eigenlijk een beetje onttrokken aan het oog van passerende burgers, want aan de achterkant van de oude UB komt helemaal niemand. Dat is nou weer jammer.
 
Professor Willem Otterspeer was degene die het gedicht uitkoos. Hij is bijzonder hoogleraar in de Universiteitsgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit te Leiden (en o.a. schrijver van die prachtige biografie over de hoogleraar Bolland). Gevraagd naar een verklaring voor zijn keuze antwoordde hij – en ik citeer van de site "Ik zou het niet weten. Waarom vindt men iets mooi? Misschien omdat men de indruk heeft dat het speciaal voor jouw (sic!) geschreven werd? Omdat men er een vinger voor over gehad had zo men het zelf had mogen schrijven? Ik realiseer me overigens dat ik dan inmiddels al lang geen vingers meer over had, want ik ken nogal wat andere gedichten die dezelfde krachtdadige ruil in me oproepen. Maar dit gedicht, door zijn strakke vorm en tijdloze inhoud, door de combinatie van zinloosheid en vertroosting, door de samengebalde levensfilosofie erin, ja, dit vind ik heel mooi. Maar waarom weet ik niet."
 
Otterspeer had als hoogleraar Universiteitsgeschiedenis natuurlijk ook gewoon kunnen antwoorden dattie alleen maar een gedicht had willen selecteren dat door een ‘Leidse hoogleraar’ geschreven was. Zoveel van dat soort van Leienaren zijn er namelijk helemaal niet. Maar hij beroept zich in dit geval op de schoonheid van het gedicht. En daar heeft-ie natuurlijk ook een punt.
 
 
 
Alle Muurgedichten in Leiden staan op de speciale site: www.muurgedichten.nl. Nog leuker is het om er een aantal te belopen, op een zondag in het najaar bijvoorbeeld (ik vind Leiden dan eigenlijk op zijn mooist. Bokbiertje bij Barrera).