Drie prachtige villa’s aan het begin van de vorige eeuw. Bij mijn weten staan ze er nog steeds – alle drie – en heten ze ook nog hetzelfde.
 
De linker: ‘Ozon’. Eigenlijk een rare naam voor een villa als deze. Want ‘ozon’ dat zou je – in ieder geval vandaag de dag – alleen maar associëren met luchtverontreiniging. Ozon is volgens de Wikipedia een enkelvoudige stof van het element zuurstof, dat normaal als dizuurstof (O2) in de atmosfeer voorkomt. Bij standaardtemperatuur en -druk is ozon een blauw gas. In vloeibare vorm is het donkerblauw, met een kookpunt van −112 °C. Het smeltpunt is bij −193 °C. Daaronder is ozon een donkerblauwe vaste stof. Het molecuul heeft een gebogen vorm met een hoek van iets minder dan 120 graden. Ozon is erg bijtend en giftig. Het heeft een doordringende geur. Ga jij maar lekker in ‘Ozon’ zitten!
 
De rechter villa werd ‘Duinroosje’ genoemd. Weder de Wikipedia: De duinroos bloeit in mei en juni met crèmekleurige, soms roze aangelopen, bloemen. De bloem is alleenstaand, 1,5-5,5 cm groot en heeft geen steelblaadjes. De vruchtbeginsels zijn ingesloten in een holle, flesvormige bloembodem. De korte, gaafrandige kelkblaadjes staan na de bloei rechtop en blijven nog lang vastzitten. De rozenbottels zijn donkerbruinachtig paarse of meer zwarte vlezige bloembodems met daarin de nootjesachtige vruchten. Ze zijn zeer rijk aan vitamine C en kunnen gebruikt worden voor onder meer marmelade, confiture, gelei, sap, siroop en gebakvulling. De naam ‘duinroos’ is hier op het duin niet misplaatst. Waarom de bouwer of de eigenaar hier het verkleinwoord ‘duinroosje’ heeft gebruikt, is niet duidelijk, maar wel misplaatst. Zo’n stoer en stevig huis, dat ga je niet kleiner maken.
 
De middelste villa heet "De Brummel" en er zullen weinig Noordwijkers zijn die weten wat dát betekent. ‘Brummel’ is een Oostnederlands woord. In Groningen gebruikt men (nog erger) het woord ‘brommel’. In het Duits zijn het ‘Bromberen’ en in ’t Engels ‘blackberries’ (je kunt er ook mee bellen).
 
Voordat iemand de weg kwijt raakt: in Noordwijk zijn ‘brummels’  ‘bramen’ en Noordwijkers lusten daar wel pap van. Of liever sap van.