De site www.noordwijk.com wordt met veel liefde gemaakt. Nogal volledig, veel nieuws en een hart voor geschiedenis. En het alleraardigste is dat je er regelmatig ontzettend leuke verrassingen kunt aantreffen. Vandaag weer zo eentje, dit keer overgenomen van de site van de Studiekring Historische Cartografie.
 
Het gaat om een zgn. ‘kustkaart’, gemaakt door ene George Wilkinson, “Cinque Ports Pilot”. Je denkt dan dat wel een Frans genootschap zal zijn, maar dat is niet zo: de ‘Cinque Ports’ was een confederatie van 5 Engelse kustplaatsen, die dicht tegen Het Kanaal aanlagen. Van oorsprong een soort van bondgenootschap tegen alle ondeugden van het continent, maar later een wat meer historische en ceremonieel getinte club.
 
Enfin, Wilkinson tekende een kustkaart van Texel tot ver voorbij de Vlaamse kusten. Noordwijk staat er natuurlijk ook nog op, met naam en toenaam. De torens en huizen zijn niet heel precies getekend, maar dat was ook niet nodig. Belangrijker was dat het profiel van zo’n kustplaats vanuit zee herkenbaar was en dat je ongeveer wist waar je was. Wat dat betreft zal het ongetwijfeld op iets geleken hebben.
 
Toen tenminste, want de kaart dateert van 1851 en Noordwijk zag er een tikkie anders uit. Het is te hopen dat de nazaten van Wilkinson dat wel begrepen hebben, anders krijgen ze alsnog de schrik van hun leven.